Tot mai multe cupluri cer divorţ bisericesc

Cununia

Cununia

Tot mai multe cupluri din Moldova cer divorţ bisericesc. Zilnic, în jur de 20 de persoane, roagă mitropolitul să le desfacă cununia, inclusiv pentru a se căsători a doua oară, spune preotul Octavian Moşin, secretar de presă la Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, transmite Info-Prim Neo.
„Depunem eforturi comune pentru a preveni aceste divorţuri. Însă, solicitările de dezlegare a sfintei cununii nu înseamnă în toate cazurile că cei doi au divorţat oficial. Cererea dezlegării cununii poate fi condiţionată şi de decesul unuia dintre soţi, de dispariţia acestuia sau din alte motive nefericite”, a precizat Octavian Moşin.
„E bine că oamenii, totuşi, se adresează la mitropolie. Ne dăm seama că majoritatea celor care rămân singuri regretă acest lucru, sunt nefericiţi şi vin să ceară această dezlegare pentru a doua cununie. Acest lucru vorbeşte şi de o maturizare, demonstrează că oameni doresc să fie împreună şi să îşi menţină familia chiar dacă prima oară au greşit”, a mai spus Octavian Moşin.
În 2008, în R. Moldova au fost înregistrate mai mult de 26 mii de cununii civile. Numărul divorţurilor a depăşit 12 mii.
Sursa: http://www.info-prim.md/?x=&y=23271 (2009-05-15/15:06)

„Acest lucru vorbeşte şi de o maturizare” – înteresant de ce maturizare vorbeşte părintele? „chiar dacă prima oară au greşit”. Se vede că tinerii s-au maturizat după ce au conştientizat că au greşit. E şi normal, omul creşte în măsura în care îşi dă seama de greşelile sale, dar şi le corectează. Dar cununia, fraţilor, este o taină, cununia e sfântă, aşa că aici de şapte ori să măsori înainte de a tăia e prea puţin. De fapt ce să mai vorbim dacă tinerii trăiesc în concubinaj, călcând orice norme ale moralei, nu mai vorbesc de bătaia de joc faţă de Cuvântul lui Dumnezeu. Cine este de vină? În primul rând părinţii, care lasă educaţia copiilor prin clasa a şaptea, dacă nu mai devreme, pe contul străzii. Nimeni nu vorbeşte în ziua de astăzi despre sexualitate din punct de vedere creştin (se ruşinează lumea de tema dată, pe când programele TV sânt încărcate de porno). Părinţii ştiind de viaţa sexuală prematură, prea devreme a copiilor săi, sau chiar tinerii, mai pot călca în biserică cerând cununia dacă până la moment au trăit ani de zile în desfrâu? Ce tupeu trebuie să ai? E mai bine să se dea dovadă de „smerenie” în mitropolie, şi să mângâie pe cap păcatul. Am observat de la o vreme încoace această „smerenie nepământească” a preoţilor mai de seamă de pe la mitropolii sau chiar patriarhii.
„Ţara asta are inflaţie de smerenie; dar uneori este nevoie şi de sfânta palmă a Sf. Nicolae”, spune Părintele Iustin Pârvu.
Bine, dacă mirenii îşi ies din minţi cum pot, preotul trebuie să dea dovadă de exemplu, să judece la maximum păcatul ce vor să-l săvârşească tinerii cerând dezlegarea cununiei, poate chiar e nevoie de refuz în multe cazuri.
Oameni s-au obişnuit sa-şi atribuie credinţa ortodoxă după caracterul dezmierdat al lor. Dar ortodoxia nu este o jucărie, biserica nu este un tele-show prostănac, preotul nu-ţi este coleg de pahar şi nici vecinul pe care-l iei la pont. E nevoie de seriozitate scumpi părinţi ortodocşi şi fraţi întru Hristos! Vorbim de apostazie în biserică, şi ieşind de la liturghie dezlegăm cununii?
Bine că manualele de educaţie „moral-spiritaulă” ne învaţă copiii cum să îmbrace corect prezervativul când nici tabla înmulţirii n-o ştiu bine, pe când o educaţie creştină, cât de slabă ar fi, nu este admisă întro ţară în care 97% sânt creştini, iar 93% din ei se pretind a fi ortodocşi. Nu avem nici guvernare cu cap, nici biserică responsabilă şi cu frică de Dumnezeu, dar nici noi simplii mireni nu întreprindem nimic… lăsăm şi asta pe contul lui Dumnezeu?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: