LUMÂNAREA

Toată lumea ştie cum arată o lumânare. E subţire, firavă, înăltuţă, cu trupul de ceară. Rostul Lumânarealumânării este să ardă şi să lumineze. Sufletul omenesc este asemenea unei lumânări. Flacăra şi lumina sufletului este rugăciunea. Sufletul care se roagă este ca o lumânare aprinsă. O lumânare stinsă este o lumânare moartă. Un suflet care nu se roagă este ca o lumânare stinsă. Este un suflet fără viaţă. Lumânarea luminează în tăcere, fără să facă zgomot. Cu cât luminează mai mult, cu atât se micşorează mai mult pe sine. La fel, cel care se roagă, o face în taină şi cu smerenie. Şi cu cât se apropie de Dumnezeu prin rugăciune, cu atât se vede pe sine mai mic şi mai neînsemnat. O lumânare aprinsă răspândeşte căldură şi lumină în jurul ei. Ea nu arde numai pentru sine, ci întotdeauna şi pentru ceilalţi. Din flacăra ei se pot aprinde şi alte lumânări, fără ca lumina ei să i se împuţineze. Ba chiar se face mai multă lumină. Lumina sufletului celui care se roagă îndeamnă tainic şi alte suflete la rugăciune şi când mai multe suflete se aprind laolaltă, în acel loc lumina se înmulţeşte.

Întotdeauna o lumânare se mistuie arzând, după ce şi-a topit tot trupul şi şi-a înălţat flacăra la cer. Asemenea şi pe oameni, sfârşitul vieţii ar trebui să-i găsească în rugăciune. Ce frumoasă este consumarea unei lumânări! Ea dispare după ce a topit în sine tot ce a fost pământesc şi trupesc şi a devenit în întregime lumină. Lumânarea ne însoţeşte pretutindeni, fiind aproape de fiecare dintre noi în cele mai importante zile din viaţă: la botez, de ziua noastră, când ne împărtăşim, la Paşti, la nuntă, la înmormântare … lumânarea e nelipsită. Parcă ar vrea să ne spună: nu uitaţi de rugăciune!!!

Ajută-mă, Doamne, ca lumânarea pe care eu o aprind să fie lumină pentru mine şi pentru toţi cei pentru care mă rog. Ea este un dar mic pentru Tine Doamne şi pentru toate Puterile Cereşti, din osteneala mea şi din timpul meu. Lumina care luminează aici este rugăciunea mea, care rămâne mai departe şi atunci când eu plec din Biserică.

Preluat din Revista Gând şi Slovă Ortodoxe N.10

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: