Vedenia unui oarecare Ioan

Se vede în Sinaxar în 23 de zile ale lui Noiembrie, cum că, în anii împăratului Constantin cel Mare, a fost un oarecare croitor, Ioan cu numele, cunoscut împăratului, care a trăit cu necinste întru dulceţile trupului, nesocotind munca cea veşnică, care aşteaptă pre cei ce păcătuiesc. Iar mult milostivul şi înduratul Dumnezeu, care iconomiseşte toate spre folosul fiecăruia, i-a arătat o vedenie înfricoşată, pentru ca să să-şi îndrepteze petrecerea lui.

Deci i s-a arătat lui în vis, într-o noapte, cum că a cusut o haină şi a dus-o împăratului, cu care vorbea şi împreună se bucura. Apoi i s-a părut că a luat împăratul sabia şi l-a apucat de părul capului, adică de perii care-i avea lungi şi i-a tăiat zicând către dânsul: când va tăia sabia perii tăi, atunci se va tăia şi capul tău şi aşa s-a făcut. Deci, de multă frică ce a luat când i-a tăiat sabia grumazul lui, s-a deşteptat îngrozit şi zicea acestea: „Mulţumescu-ţi ţie visule, că nevoia cea îngrozitoare pe care am văzut-o, ai săvârşit-o întru nălucire”. Şi aşa a rămas acela neîndreptat, nesocotind frica aceea întru nimic, necunoscătorul.

Apoi i-a venit o boală grea; atunci iarăşi milostivul Dumnezeu, i-a arătat o vedenie, nu în vis după cum în visul cel mai dinainte, ci cu spaimă. Şi i s-a părut lui cum că l-a dus într-un loc unde aveau obişnuinţa să şadă judecătorii, când făceau vreo hotărâre ca să omoare pe cineva. Atunci vede că a şezut un Împărat prea înfricoşat, îmbrăcat cu haină arhierească şi împărătească. Iar aproape de dânsul, de-a dreapta parte, stau oarece bărbaţi încuviinţaţi cu sfinte podoabe, iar de-a stânga parte vedea mulţime de săraci şi urâţi la vedere, şi dinapoia lui era o prăpastie întunecoasă foarte şi înspăimântătoare. Aşadar, stând întru multă nevoie Ioan şi îngrozit i-a zis împăratul: „Oare ştii cine sunt, o, tânărule?”. Iar el, cu multă frică, i-a răspuns: „Socotesc, Doamne, că Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Cel ce Te-ai întrupat pentru noi, după cum Scripturile ne spun şi ne învaţă”. Iar zice lui, Hristos: „Şi fiindcă Mă ştii din Scripturi, pentru ce n-ai băgat de seamă îngrozirea cu care te-a înfricoşat împăratul Constantin? Sau nu ştii acestea care îţi zic ţie?”. Iar acela a zis: „O ştiu aceasta, Stăpâne, şi frica aceea o port în sufletul meu”. Şi Împăratul îi zise: „Fiindcă după cum zici încă frica o ai în suflet, cum de nu te-ai pocăit pentru păcatele tale? Ci şezi cu paguba ta, că Eu am fost şi nu împăratul Constantin, care ţi-a arătat munca cea înfricoşată”.

Aceasta zicând a făcut semn la cei ce stau înainte să-l arunce în prăpastia aceea. Iar acela cu jale a strigat acestea cu mare glas: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, ajută-mi!”. Atunci s-a aflat Preasfânta acolo, înainte şi făcea rugăciune către Stăpânul ca să-l miluiască. Deci acolo, când îl trăgeau nemilostivii aceia ca să-l arunce în prăpastie, a auzit glasul acesta: „Lăsaţi-l pentru rugăciunile Maicii mele, ca să aibă vreme să se pocăiască”.

După aceea şi-a venit întru sine-şi bolnavul acela şi cu darul Preasfintei s-a aflat sănătos de boala lui. Deci, după aceea, s-a dus la un călugăr evlavios şi i-a vestit cele făcute, iar acela i-a zis lui: „Dă slavă lui Dumnezeu, frate, şi mulţumeşte Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care te-a învrednicit de o vedenie ca aceasta şi îţi îndreptează viaţa ta cât mai degrabă, ca să nu pătimeşti şi tu după cum a pătimit un boier, Gheorghe cu numele, în zilele trecute. Pentru care un prieten a văzut o vedenie, de asemenea, cum că îl trăgea ca să-l afunde în iad şi s-a izbăvit şi acela de primejdia lui, pentru rugăciunile aceleia care poate către Domnul, şi i s-a dat lui soroc de douăzeci de zile. Bărbatul acela evlavios, care a văzut vedenia aceasta, a vestit lui Gheorghe. Dar acela n-a socotit nicidecum cele zise, ci a rămas neîndreptat. După cele douăzeci de zile şi-a dat sufletul Gheorghe. Şi s-a dus la muncile acelea înfricoşătoare. Păzeşte-te, dar şi tu, şi te îngrijeşte pentru viaţa ta, fiindcă ai văzut că nu ai aflat alt ajutor numai pe Preasfânta, pe aceasta roag-o cu lacrimi ca să te învrednicească de fericirea veşnică”.

Sfătuirea aceasta mântuitoare auzind-o Ioan de la evlaviosul călugăr, şi aducându-şi aminte totdeauna de frica înfricoşatei acelea vedenii, şi-a mărturisit toate păcatele lui şi a dat milostenie multă, a făcut postiri şi alte fapte bune, şi săvârşindu-se întru petrecere plăcută lui Dumnezeu, s-a dus la viaţa veşnică.

Extras din Revista Glas şi Slovă Ortodoxe N.10

Reclame

15 responses to this post.

 1. Posted by Igor on iunie 6, 2009 at 9:39 am

  Nu va lasati inselati fratilor de tot felul de vedenii caci cunoasteti ce este scris: „Nu este de mirare, deoarece însuşi satana se preface în înger al luminii. ” (2 Corinteni 11:14)
  Şi mai este incă scris de asemenea cu privire la Evanghelie: „Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema! Precum v-am spus mai înainte, şi acum vă spun iarăşi: Dacă vă propovăduieşte cineva altceva decât aţi primit – să fie anatema! ”
  Şi ştim cu toţii că adevarata evanghelie este evanghelia harului lui Dumnezeu (Fapte 20:24) din care stim ca suntem manuiti prin credinta, si prin Isus Hristos avem iertarea tuturor pacatelor şi orice abatere de la harul(darul) lui Dumnezeu este foarte periculoasa (Evrei 12:15)

  Căci unul este Dumnezeu, unul este şi Mijlocitorul între Dumnezeu şi oameni: omul Hristos Iisus (1 Timotei 2:5)

  Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. (Ioan 14:6)

  http://www.theophilos.3x.ro/Biblioteca/Carti/ONLINE/De%20ce%20plange%20Maria/index.html

  Răspunde

  • Posted by fedeabardiur on iunie 6, 2009 at 8:55 pm

   1. „conceptia imaculata” exista doar la catolici(care sunt eretici)ortodocsii nu au nimic cu asta
   2. dumneata daca crezi site-ul respectiv(cu comixul) ap nu esti ortodox…si respectiv nici nu merita sa ti se raspunda…ca deobicei ereticii nu intreaba ca sa se lamureasca dar ca sa sminteasca si sa sadeasca in sufletul omului dubii…ei de!!! nu e interesant sa pleci in iad singur..de ce sa nu iei si cu tine citsiva crestini care s-au indoit ??
   3. uite-te la „zeigheist” care se screme sa arate ca crestinismul are legatura cu mitologia greaca ,romana si celelalte „religii”..apropo…cel care a facut comixul nu are idee de istorie a crestinismului…ia mai documenteaza-te…cind au „aparut” romano-catolicii?
   4. ti-as mai scrie despre comixul domniei tale dar cum am mai scris–nu merita…de-ati cunoaste macar istoria crestinismului….

   Răspunde

   • Posted by Igor on iunie 9, 2009 at 1:25 pm

    de fapt eu cunosc nu bine dar am studiat istoria crestinismului dar asta nu ma facut decat sa ma intaresc in credinta care o am, si sa vad mai bine cum au patruns in biserica oficiala (ortodoxa si universala) ritualurile si obiceiurile din alte religii pagane care existau la vremea aceea dar care si acum exista. De asemenea stiu ca pana la anul 300 nici nu se vorbea despre ortodoxism, si nu exista acest concept, si dunarile crestinii le aveau intro forma total diferita de bisericile ortodoxe de astazi, de asemenea cultul maicii Domnului nu exista pana atunci, icoane crestinii nu aveau, rugaciunile pentru raposati de asemena nu aveau loc cu exceptia rugaciunilor pentru invierea mortului…

    nu te supara dar uite eu pun la indoiala autenticitatea credintei ortodoxe in forma ei curata, poate ca gresesc, si daca e asa mie mii sortit sa nu mostenesc viata vesnica cu Dumnezeu, dar tu ca unul care stii ca adevarul e de partea ta, ai putea sa ma convingi pe mine un ratacit pe baza Cuvantului lui Dumnezeu ca eu gresesc si sa ma aduci pe o cale dreapta?

   • in asa caz, deoarece te inseli chiar si in cunostintele pe care le ai despre Biserica, recomand sa treci cu ochii prin cele 7 Sinoade Ecumenice a Bisericii.. acolo o sa vezi cand a inceput sa fie numita ortodoxa, de ce, cand au aparut icoanele, cand au fost interzise, cand iar s-au permis, acolo vei gasi de unde s-au luat traditiile s.m.a.

    dar daca totusi te intereseaza aceasta cu adevarat, iti pot da carti .pdf din cele mai vechi timpuri ca sa te lamuresti, fiindca eu nu vreau sa-ti par ca propagandist… ce iti trebuie cere, voi gasi…

 2. este o blasfemie comixul. abordarea este a unui om care nu stie de mamă, de dragostea de mamă şi în genere de dragoste

  Răspunde

  • Posted by Igor on iunie 6, 2009 at 7:11 pm

   dar de ce crezi asa? eu de exemplu vad o incercare obiectiva de a demitiza cultul Mariei, fiindca nu putem nega ceea faptul ca foarte mult se aseamana cultul Mariei cu cel al zeitei Mama care provine din sistemul religios pagan babilonian, chiar pot sati dau o carte ca sa citesti despre asta, ce stim noi din ortodoxie este una, dar ce vedem in alte religii este alta si nu putem nega asemanarea izbitoare care ne poate pune pe ganduri, intradevar daca nu esti de acord cu ceva, ai putea sami spui ceva concret?

   Răspunde

 3. Sant bucuros ca esti informat si ca n-o sa trebuiasca sa ne scaldam in detalii. Coincidenta „izbitoare” intre zeita mama si Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, e acelasi lucru ca si coincidenta dintre Iisus Hristos si un sir de zeitati… autorii Zeitgeist au incercat sa demonstreze ceva si nu le-a iesit… pentru a intelege asemanarea intre z. mama si Maria, sau din ce cauza exista asa asemanare, putem sa atragem atentia la o simpla sarbatoare ortodoxa – Sf. Andrei. De ce se fac vraji in aceasta zi si care ce legatura are cu ele sfantul? Problema e ca sarbatorim Sf. Andrei (sant de stil vechi) intr-o zi incare dacii aveau o sarbatoare pagana in care se faceau vraji. Cum de se mai fac vraji? simplu… s-au inventat niste legende populare in acre a fost inclus si sfantul si vrajile si iata ca pana astazi facem faradelege. Biserica a pus sarbatoarea asta anume de vechea sarbatoare a dacilor ca lumea sa uite de obiceiurile pagane… si iata ce a iesit… Asa e si in restul asemanarilor. Oamenii intotdeauna au fost mai deschisi supersitiilor si misticului decat invataturii bisericii lui. E foarte simplu.

  Pe de alta parte, totusi recunosc ca exista cultul Maicii Domnului, dar nu-l recunosc la ortodocsi, ci la catolici. De ce nu-l recunosc la noi?! Fiindca Maica Domnului s-a implicat in viata Sfintilor Parinti, iar in invatatura lor nu am suspicii. Chiar completarea Crezului in cel de-al 2-lea Sobor Ecumenic are legatura cu Maica Domnului (aceasta info poate fi gasita pe blog la Sf. Grigorie de Nyssa). Pe cand pe „catolicii” de azi, chiar ca nu-i mai inteleg, deoarece au respins invatatura Sf. Parinti – Maica Domnului ramanand, a fost ridicata la rang de cult.

  De ce am zis ca cel ce vb in asa fel de Maica Domnului nu stie ce-i mama si nici dragoste nu stie? In primul rand Maica Domnului nu este o oricare femeie. Accentuz: Maica Domnului – Maica lui Dumnezeu – Maica pe care Dumnezeu a pregatit’o pentru ca sa Se nasca. Nu este o simpla femeie. Chiar sa iei si sa te gandesti tu, pt tine ce inseamna mama si ce inseamna oricare alta femeie… doar sa te gandesti… Dar aici e chiar mama lui Dumnezeu…
  Serios, nu vreau sa ma adancesc… mai ales, cred eu, esti foarte bine informat si iti lucreaza capul bine… doar sa incerci sa intelegi ce e dragostea de mama (si de ce ea a continuat totusi sa planga, asta ca replica la comixul acela), apoi ce simte mama, cine esti tu pt mama, si cum i-ai raspunde stiind ca se uita la moartea ta… doar sa te gandesti…

  Răspunde

  • Posted by Igor on iunie 9, 2009 at 1:13 pm

   de fapt stiu ca asemanari cu Isus exista si in alte religii tot un fel de „mesia” da se aseamna dar nu chiar. chiar si acel Tamuz fiul semiramidei se considera a fi si el mesia, fiindca despr venirea lui se stia inca din Genesa 3. Dar toate aceste asemanari nu se compara ca ceea ce pretindea a fi Isus, El a pretins ca este Dumnezeu( adica Iahve, Creatorul) ceea ce in alte religii nu exista. El era inainte ca sa fie toate lucrurile (Ioan1:3) El este inceputul si sfarsitul, Dumnezeu nu are inceput deci nu poate avea mama nici tata. Maria este mama omului Isus, dar nu mama lui Dumnezeu(YHWH).
   Nici intro religie nu vei gasi pe cineva care sa pretinda ca este Dumnezeu Creatorul, dar cultul Maicii Domnului exista in multe religii in aceeasi forma.

   Răspunde

   • adica vrei sa spui ca Iisus era doar om?
    nu sant cele 2 ipostasuri in aceiasi persoana?
    sau Maica e doar maica pe un singur ipostas?
    si in genere putem sa despartim cele 2 ipostasuri?

 4. Posted by Igor on iunie 9, 2009 at 2:19 pm

  Isus era si este si om si Dumnezeu 100% om si 100%Dumnezeu, in El se combina aceste 2 naturi. Iar Maria, Maica Domnului a ajutat la creearea omenescului din Isus pe cand Duhul Sfant sa coborat peste ea odata cu formarea zigotului in pantecul ei, astfel ea a dat nastere lui Isus Hristos – Ipostaza umana(a Fiului) a Dumnezeirii, si aceste 2 naturi nu sunt separabile. Si cu toate acestea nu avem nici un motiv sa ne inchinam Mariei fiindca stim porunca:

  „Domnului, Dumnezeului tău să te închini şi numai Lui să-I slujeşti.” (Matei 4:10)

  si acum unde e Maria? este in paradis, sau in sanul lui Avraam iar noi nu avem nici o legatura cu cei de acolo, stii pilda bogatului si a lui Lazar din Luca 16?

  Am auzit si de cela 7 sinoade, dar stiu ca primul a fost in 325, iar pana atunci Cuvantul lui Dumnezeu era deja format in forma de acum, si crestinii si pana atunci au fost si siau manifestat credinta, si mai stiu ca asta primul de la Niceea a fost destul de inocent prin deciziile care lea decretat in comparatie cu celelate, in frunntea lui se afla Constantin cel mare, care nu era credincios, prin el sa inceput colaborarea bisericii cu statul care pana atunci nu era, si de acolo sau inceput toate erorile si toate amestecaturile care se faceau intre invatatura curata biblica si alte religii, se mergea deseori la compromis, Isus Hristos sia pierdut rolul de cap al bisericii, dar chiar si asa rameneau credinciosi adevarati care nu mergeau la compromis si ei erau perecutati, iata in el recunosc adevarata credinta, nu zic ca si in biserica oficiala nu erau credinciosi adevarati dar odata ce incercau sa faca ceva li se taia din putere, si putini au fost cei care totusi mai miscau din cand in cand biserica ortodoxa si catolica.

  Si oricum pentru mine acele sinoade nu au autoritate daca se opun principiilor Biblice, dar pentru tine?

  Răspunde

 5. „si acum unde e Maria? este in paradis, sau in sanul lui Avraam iar noi nu avem nici o legatura cu cei de acolo” – luam in considerare si cele 10 porunci „cu cei de acolo”?

  „si putini au fost cei care totusi mai miscau din cand in cand biserica ortodoxa si catolica.” – care au fost aceia, numele macar a vreo 2?!

  pt mine sinoadele au autoritate fiindca apartin parintilor nostri

  Răspunde

  • Posted by Igor on iunie 9, 2009 at 3:25 pm

   Maria este in Paradis cred eu, de fapt sanul lui Avraam se zice ca a fost evacuat in Cer, si acum toti credinciosii nimeresc in Cer, cum zice Pavel in al treilea cer, sau mai simplu acasa la Dumnezeu. Sanul lui avraam si paradisul sunt una si aceeasi, poate gresesc dar asa inteleg eu, dar oricum cu cel de acolo din Cer noi nu putem avea legatura decat cu Dumnezeu prin Isus Hristos, asa este scris in Biblie, dar nu am inteles ce vroiai sa zici cu cele 10 porunci?

   cateva nume : din cea catolica sau romana: Francis din Assisi, Savonarola, maica Tereza,

   din cea anglicana : Jon Wycliffe

   din ortodoxa: Cyrillus Lucaris, Kiril si Metodiu, Alexandru Meni…

   am numit pe acei care au activat in cadrul bisericilor respective, dar sunt si multi altii care au activat separati de institutii religioase dar nu si separati de Dumnezeu.

   Dar nu are mai mare autoritate Cuvantul lui Dumnezeu decat sinoadele parintilor?

   Răspunde

   • o remarca.. Kiril si Metodiu, in lumea ortodoxa sant Sfinti in tocmai cu Apostolii…
    ” Dar nu are mai mare autoritate Cuvantul lui Dumnezeu decat sinoadele parintilor? ” – asta si e ideia ca prin parinti a vorbit Sfantul Duh

 6. Posted by Igor on iunie 9, 2009 at 8:27 pm

  Kiril si Metodiu au facut treaba buna cand au tradus biblia, dar continuitorii lucrarii lor sunt astazi prigoniti si nerecunoscuti de biserica ortodoxa ca fiind drept credinciosi.

  Dar daca invatatura sfintilor parinti se contrazice cu Cuvantul Domnului atunci tot prin ei a vorbit Duhul Sfant? Cum se face ca pentru cei dintai crestini le era de ajuns Cuvantul dar acum mai avem nevoe si de alta invatatura?

  Dar povestea aceea cu odighitria, tu chiar o crezi? crezi ca Luca a facut prima icoana? de ce nu scrie in scriptura despre asta?

  Uite blogul tau are o denumire frumoasa, dar vreau sa-ti spun ca ceea ce vrei tu eu deja am, nu spun asta cu mandrie, si nu ma bazez pe virtutiile mele, ci sunt increzut in asta pe baza Cuvantului lui Dumnezeu si promisiunii Sale, daca nu as crede acest lucru l-as face pe Dumnezeu mincinos. Tu vrei mantuire, dar Isus tocmai de aceasta a venit ca sa ne ofere mantuirea aceasta pe gratis, El direct ne-o ofera daca am avea nevoe de Maria, crezi ca nu near fi spus Isus despre asta, dar El spune:
  „…pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afară” (Ioan 6:37)

  Adevărat, adevărat, vă spun, că cine crede în Mine, are viaţa vecinică. (Ioan 6:47)

  Acestea am scris vouă, care credeţi în numele Fiului lui Dumnezeu, ca să ştiţi că aveţi viaţă veşnică. (1Ioan 5:13)

  De asemenea Isus ne arata de unde vin ratacirile si greselile care le facem cand le zice saducheilor: …Vă rătăciţi neştiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu. (Matei 22:29)

  Vreau sa spun ca Isus a murit si a platit pretul pentru pacatele noastre, nu trebue sa cautam la alctcineva mantuirea decat numai la El, Scriptura clar arata acest lucru, noi nu avem nevoe de ceva mai mult ca sa fim mantuiti, cu toate ca stiu ca doctrina ortodoxa considera ca scriptura nu este de ajuns, dar este gresit!

  Cercetaţi Scripturile, că socotiţi că în ele aveţi viaţă veşnică. Şi acelea sunt care mărturisesc despre Mine (Ioan 5:39)

  Şi fiindcă de mic copil cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să te înţelepţească spre mântuire, prin credinţa cea întru Hristos Iisus. (2 Timotei 3:15)

  Răspunde

 7. Posted by fedeabardiur on iunie 10, 2009 at 10:01 am

  pentru domnul Igor–- ti-ai aratat masca…religia dumitale este unul din motive din care s-au convocat cele 7 sinoade ecumenice(daca ai auzit de Arie si arienism–iehovismul de astazi nu este decit o forma a ereziei lui Arie)….cele 7 soboare au avut ca scop fortificarea Bisericii Lui Hristos(stabilirea canoanelor)pentru a o apara de erezii

  apropo…nu am nici pregatire shi nici binecuvintare de la duhovnic ca sa te „convertesc” la ortodoxie…studiaza singur–google it!!…si incepe cu istoria…si cu cauzele lepadarii „catolicilor” de dreapta credinta…apoi vezi ce e cu protestantizmu shi de unde a aparut

  daca kiar vrei sa gasesti Adevarul ap tebuie mai intii sa-L cauti…dumneata cauti „corectitudine” in ortodoxie..si nu Adevar(asta fac toti protestantii…kiar daca unii s-au convertit la ortodoie ap tot numai din cauza corectitudinii ei shi nu din cauza Adevarului…ma rog…nu toti…ar ieshi ca-i etiketez :)) )

  inc o kestie–in ortodoxie multi se ciocnesc de oamenii credinciosi…si zic–„bai..ortodoxia nu e buna pentru ca uite-te ce fac ortodocsii”–––religia nu se apreciaza dupa ce fac credinciosii(ortodocsii vor fi cel mai aspru judecati pentru ca stiu Adevarul si nu-L urmeaza) ci dupa continutul ei

  iertare daca sunt prea agresiv(tot din cauza protestantilor)

  Doamne Iisuse Hristose Fiul Lui Dumnezeu miluiestene pe noi pacatosii dintre care cel dintii sint eu!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: