De ce majoritatea oamenilor nu văd şi nu simt pe diavoli?

În Rai, Adam şi Eva se aflau în comuniune harică cu Dumnezeu şi cu îngerii luminii pe care îi vedeau şi cu care comunicau. Căderea în păcat a strămoşilor noştri, zămislirea în fărădelegi şi naşterea în păcat ne-a făcut incapabili să-i vedem pe îngeri. Lumea nevăzută a duhurilor s-a deschis însă celor curaţi cu inima (Mt. 5,8). Pe aceştia demonii nu-i mai pot amăgi.

Pentru ca oamenii să-i vadă pe demoni, ei trebuie să se sfinţească şi să atingă treapta desăvârşirii creştine. Cu îngăduinţa lui Dumnezeu au văzut îngeri şi oameni care au trăit o viaţă păcătoasă (exemplu: falsul prooroc Varlam).

Sfinţii Părinţi spun că pentru un om nepregătit este foarte primejdios şi păgubitor să vadă pe demoni. Iată ce spune Sfântul Ioan Gură de Aur: „Câţi demoni umblă în văzduh? Dacă Dumnezeu ar îngădui să ne arate chipul lor hidos şi respingător, ne-am ieşi din minţi”.

Trupul nostru material este ca un paravan salvator, păzindu-ne de vederea înfricoşătoare a demonilor, care ne-ar duce la şoc psihic şi tulburare a minţii. Prezicătorii, vrăjitorii şi magii, intrând în mod conştient în legătură cu demonii, văd aceste duhuri necurate. Practicarea sistemului antihristic yoga şi a altor religii de orientare decăzută şi demonică te ajută să ai vedenii de la duhurile necurate, care din păcate sunt crezute că ar fi vedenii dumnezeieşti. In legătură cu visele, Sfinţii Părinţi ai Bisericii Ortodoxe ne-au dat „regula de aur” pentru interpretarea viselor: „să nu crezi în vise şi în vedenii”.

Arhiepiscopul Inochentie al Hersonului, întrebat fiind de ce mulţi oameni nu simt prezenţa demonilor, a răspuns: „Pentru a simţi asupra ta atingerea duhului întunericului, trebuie să fii tu însuţi luminos, iar păcatul înseamnă întuneric”. Pe o haină albă, curată, se vede orice pată, iar pe o haină murdară, neagră, nu se văd nici petele cele mai mari. Intr-un suflet curat, luminos şi neprihănit, un singur gând trimis de diavol produce supărare, greutate şi durere sufletească. Iar pentru un suflet păcătos, întunecat şi plin de pofte, gândurile diavoleşti sunt imperceptibile sau sunt acceptate cu mare poftă şi plăcere. Însuşi duhurile necurate caută prin toate chipurile să se facă cât mai puţin perceptibile. Pentru că dacă ar fi uşor de văzut, cei mai mulţi oameni ar fugi de diavoli. Deci, iată că demonii, dominând tiranic asupra păcătoşilor, caută totodată să-i convingă cu iluzia că ar acţiona ei înşişi şi că ar fi absolut liberi în toate.

Autor:  Ier.Cleopa, Mănăstirea Rarău

Sursa: Războiul Nevăzut

7 responses to this post.

 1. Posted by Igor on iunie 6, 2009 at 2:01 pm

  da asa este, mai ales ultima parte e asa de adevarata!

  apropo de regula de aur: să nu crezi în vise şi în vedenii”, nu se aplica si la vedenia(visul) acelui Ioan din articolul anterior?

  Răspunde

 2. ai dreptate…

  dar hai sa vedem de ce au hotarat Sfintii Parinti anume asa?! De ce au fost asa de „duri”.
  Hai sa-ti spun cum vad eu lucrurile. Orice om in viata lui are niste visuri pe care le poate lua drept revelatii, si se poate intampla asta din cauza ca nu e induhovnicit. Daca credinciosul stie invatatura, el trebuie sa deosebeasca visul de revelatie, visul demonic de simplul vis de oboseala sau de cel in care apare Dumnezeu sau cei din ceruri. Sfintii Parinti au luat o masura de protectie pentru oamenii care n-au nimic cu Biserica, credinta, Hristos, oameni care pot fi inselati usor… apoi devin „pastori”, evanghelisti etc… si cred ca au facut cum trebuie

  Răspunde

 3. Posted by Igor on iunie 9, 2009 at 12:53 pm

  bine dar Sfintii Parinti nu puteau si ei sa greseasca? de ce le dai asa autoritate de parca cuvintele lor ar fi insasi cuvintele Domnului? mai ales ca Iacov zice ca toti gresim in multe feluri, si diavolul ataca mai ales pe cei care sunt credinciosi si nu este oare posibil ca vreo unul din Sfintii Parinti sa greseasca si apoi dupa el sa mearga totul asa gresit?

  Răspunde

 4. Posted by silviu on septembrie 27, 2009 at 8:49 pm

  Nu mai credeti in biblie si religie….v-au spalat si indoctrinat creierul de sute de ani si voi inca nu vreti sa vedeti adevarul,Voi sunteti dumnezeul vostru si tot raul din lume se intampla datorita voua nu diavolului.Fratilor trezitiva!!!!

  Răspunde

  • Posted by salCAT on martie 6, 2010 at 3:22 pm

   Religia a fost inventata pentru a manipula masele inca din cele mai vechi timpuri, explicand astfel ceea ce era de neexplicat pentru cunostintele si tehnologia(inexistenta) de la acea vreme.
   In Antichitate si Evul Mediu pana si sughitul era considerat manifestare demonica deoarece nu puteau fi explicate stiintific cauzele.
   Biserica isi pierde puterea proportinal cu dezvoltarea stiintei si a noilor curente de gandire din secolul 17-18.
   Acum ultima bariera ce desparte misticul si inexplicabilul de ratiune si cunoastere directa sunt demonii sau mai exact interactiunea lor cu oamenii (posedarea).
   In mod sigur si acest fapt are explicatii stiintifice ca si celelalte ‘minuni’, dar inca nu este dovedita negru pe alb.
   Cat de trist ar fi cand vom ajunge sa realizam ca toate cruciadele, razboaiele in numele credintei au fost doar o cauza pierduta, doar un rationament de gandire eronat care practic a macinat atatea generatii ?

   Răspunde

   • intreaba-i pe ”catolici” cat de roditoare au fost cruciadele. Biserica Ortodoxă ce are cu asta? Și înainte de a posta vre-un comentariu revedeti-va cunostintele si cultura generala mai virtos… nu de alta dar vi se pateaza pseudonimul.. se refera la toata suflarea…

 5. Posted by Cata on mai 25, 2010 at 4:43 pm

  „Regula de aur” a ortodoxiei este incalcata de toti „sfintii parinti” caci toate icoanele pictate s-au facut pe baza unor vedenii sau vise si majoritatea cartilor scrise de ei de asemenea..

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: