ro.ORTHODOXWIKI.org e ortodoxă?

Din vechime scrierile de orice gen, dar care sânt destinate creştinilor sau care vorbesc despre punctul de vedere a scriitorilor şi părinţilor Bisericii lui Hristos, aveau un element simplu dar definitoriu pentru fiecare document, epistolă, comunicat etc. Şi acest element de bază era şi rămâne semnătura autorului. Semnătura putea fi propriu-zisă, o pecete, şi totodată însoţită de alte elemente sau simboluri care ar adeveri autenticitatea creaţiei: felul scrierii, felul exprimării, aranjamentul textului pe foaie, pergamentul folosit, imagini etc. Până în ziua de astăzi se păstrează această regulă care nu poate fi încălcată. Şi aceasta dintr-un motiv principal: ca în caz că se depistează vreo învăţătură îndoielnică, să se poată studia şi restul creaţiilor a aceluiaşi autor pentru a feri creştinătatea de învăţătură falsă, erezii şi nedumeriri.

Lipsa semnăturii autorului este un motiv de îngrijorare atunci când dorim să ne atribuim o învăţătură nouă, mai ales dacă vorbeşte destre credinţă şi mântuire. Asemenea creaţii a nimănui se întâlnesc cel mai des în învăţăturile, tălmăcirile şi răstălmăcirile sectelor derivate din biserica catolică sau din alte secte. În ortodoxie nu există vreo învăţătură care să nu aibă autor şi creştinul ortodox se uită cu precauţie la orice carte pe care vrea s-o citească pentru folosul sufletului.

Dar în ultima vreme, datorită net-ului, care vine să ne uşureze căutările anumitor informaţii, s-a dat frâu şi apariţiei libere a „învăţăturilor ortodoxe” fără autori. Le putem găsi pe site-uri mari, importante, care se pretind a fi ortodoxe, dar şi pe sute de bloguri. Una din cele mai importante site-uri care se conţine informaţie strict ortodoxă este orthodoxwiki.org.
Întrucât site-ul este o enciclopedie, aici putem găsi aproape orice informaţie despre, pentru şi scrisă de creştini. Dar ce fel de creştini? E corect pusă întrebarea din mai multe motive:
– autorii articolelor sunt anonimi;
– publicarea articolelor este liberă;
– conţinutul reprezintă o răstălmăcire a învăţăturii;
– paralel se pune şi tradiţia omenească (de cele mai multe ori păgână) alături de Sfânta Tradiţie.
– se omit anumite date importante când se vorbeşte despre erezii şi eretici;
– este promovată ortodoxia ecumenistă;
– terminologia poartă un caracter mai mult al bisericii apusene;
– limbajul ortodox este substituit cu neologisme, etc.

De aici doar o simplă deducţie:
Întrucât este un produs fără autori şi contribuitori concreţi, întrucât conţinutul şi limbajul este mai mult ortodoxal decât ortodox, şi se pune accent mai mult pe ortodoxia ecumenistă (Ecumenismul este erezia erezilor) decât pe cea tradiţională – apostolească şi sobornicească – informaţia de pe acest site nu poate fi privită (de cele mai multe ori) ca veridică, ortodoxă; nici nu prezintă un punct de vedere concret, sănătos, mântuitor şi conţinutul ne trezeşte toată suspiciunea. Asemenea enciclopedie ortodoxă nu poate şi nu trebuie să devină un centru de informare pentru creştinii ortodocşi. Cea mai bună soluţie, indiscutabil, rămâne învăţătura Sfinţilor Părinţi – temeliile Bisericii DreptMăritoare, şi a marilor duhovnici ai neamului, care se conduc exclusiv după învăţătura apostolească şi sobornicească.

Vom încerca să creăm o listă neagră (cu argumente şi dovezi) a web-resurselor ortodoxe.

Doamne ajută!

Reclame

4 responses to this post.

 1. Posted by izestrea on iunie 13, 2009 at 9:20 pm

  Bun raspuns. Ms pt efortul de a fi scris acest articol.

  Răspunde

 2. Posted by Ioan on septembrie 2, 2009 at 2:10 pm

  De pe site-ul ro.orthodoxwiki.org; varianta in engleza a site-ului este orthodox.wiki.org:
  Ce este OrthodoxWiki?

  * Este un wiki.
  * Este o comunitate wiki. Paginile şi opiniile personale sunt binevenite cu condiţia să fie semnalate şi să fie făcute la locul potrivit.
  * Este un loc în care toți ortodocșii creștini să se întâlnească pentru a-și împărtăși reciproc cunoștințele și perspectivele.
  * Are un scop universal.
  * Este pan-ortodox.
  * Este o enciclopedie care își propune să producă articole care să poată fi utilizate gratuit (cu precizarea sursei de origine), în special pentru educația creștină.
  * Se bucură de mare audienţă – este o sursă atât pentru clerul şi laicii ortodocşi cât şi non-ortodocşi.
  * Este un forum de discuţii îndreptat spre dezvoltarea documentaţiei care să ajute la clarificarea anumitor probleme fundamentale din viaţa Bisericii.
  * Are o preferință pentru o anume perspectivă.

  Deşi OrthodoxWiki conţine multe legături către portaluri externe, se doreşte a fi mai mult decât un director editat de om. Articolele gen enciclopedie sunt o parte foarte valoroasă a acestui proiect. Aspectul fundamental este consolidarea unui „knowledge landscape” în cadrul Ortodoxiei.

  OrthodoxWiki ni se dezvăluie prin modul în care se abordează subiectele dificile sau contrare, prezentate în formate descriptive pro şi contra, completate de concluziile diferiţilor gânditori laolaltă cu argumentele acestora. Un rezumat descriptiv al unor astfel de divergenţe nu există încă, cel puţin nu în limba engleză. În caz de polemici, OrthodoxWiki speră să canalizeze utilizatorii spre o conversaţie constructivă în caz de păreri contrare, care ameninţă şi chiar reuşesc să scindeze creştinii ortodocşi.
  [modifică] Ce nu este OrthodoxWiki

  * Nu este un organ al Bisericii.
  * Nu este vocea oficială a Ortodoxiei – printre altele, asta înseamnă că documentele oficiale ale unor reprezentanţi oficiali personali ai Bisericii nu sunt obligatorii din punct de vedere al politicii editoriale pentru OrthodoxWiki. Cu alte cuvinte, OrthodoxWiki se consideră beneficiar al libertăţii presei asigurată de ţara în care se află server-ul acestuia.
  * Nu este un substitut al preotului sau episcopului dumneavoastră.
  * Nu suntem perfecţi – OrthodoxWiki este un proiect în construcţie. Este, de asemenea, şi un efort comun, ceea ce înseamnă că nu fiecare membru al comunităţii va fi de acord cu tot ce citeşte în articole. Noi facem tot posibilul să stârpim orice incorectitudine sau erezie. Le pretindem autorilor să furnizeze sursele de inspiraţie pentru interpretările lor şi să le prezinte într-o manieră non-polemizantă. Cu toate acestea, nu vom putea să observăm şi să corectăm tot. Dacă observaţi că lipseşte ceva, vă rugăm să interveniţi şi să corectaţi! Sau puteţi menţiona dezacordul dumneavoastră în pagina de discuţii a articolului.
  * Nu este un câmp de luptă – sunteţi liberi să vă spuneţi părerea, dar fără ameninţări, hărţuiri sau intimidări la adresa celor cu care nu sunteţi de acord. Mai degrabă, încurajăm pe toată lumea să abordeze problemele într-o manieră inteligentă şi să poarte discuţii respectuoase.
  * Nu este Wikipedia. Mare parte a structurii OrthodoxWiki este „împrumutată” de la Wikipedia, folosim același software ca și Wikipedia, facem legături către wikipedia și destul de multe din articolele noastre au ca sursă Wikipedia, dar OrthodoxWiki este întru totul neafiliată la Wikipedia sau la Fundația Wikimedia.

  Răspunde

 3. Posted by GISEBIasi on septembrie 5, 2009 at 5:47 pm

  una singura a fost destul- „OrthodoxWiki… Nu este vocea oficială a Ortodoxiei”… pai.. ce are sa-mi spuna mie o voce ne-oficial ortodoxa despre Ortodoxie? Fratilor, noi ce ne jucam in bumbi? Biserica nu discuta findca nu cauta… Biserica propune Adevarul… alta e alegerea ta.. ori il primesti pe Hristos in Traditia Apostoleasca si Soborniceasca… ori te dezici de El

  Răspunde

 4. Posted by Unu on martie 23, 2010 at 10:35 pm

  Dar nici tu nu te semnezi autor al acestui blog! Deci urmand argumentatia ta spun ca esti eretic! Nici autorul epistolei catre evrei nu se semneaza.. vai, vai.. o fi si el eretic!
  Multi prosti pe lumea asta!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: