Calculul calendarului după Mâna Sf. Ioan Damaschin

[Calculul calendarului după mâna Sfântului Ioan Damaschin – DOWNLOAD!]

Calendarul este o ştiinţă teologică, filozofică şi astronomică ce se ocupă cu cunoaşterea şi aşezarea Pascaliei creştineşti pe toţi anii cât va fi lumea.
Sfântului Ioan Damaschin i-a descoperit Dumnezeu prin darul Duhului Sfânt calculul şi aşezarea Pascaliei pe mână şi de aceea se numeşte Calendarul pe Mâna Sf. Ioan Damaschin.La Soborul I de la Niceea din anul 325 Sf. Părinţi au aşezat posturile şi sărbătorile pe calendarul Iulian pentru că acela era cel mai corect la acea dată, adică corespundea cel mai bine cu rotaţia lunii şi a soarelui. Diferenţa de câteva minute şi secunde dintre anul calendaristic şi cel astronomic dispare datorită anului bisect. O zi în plus la 4 ani asigura legătură perfectă dintre cer şi pământ.

De aceea nu este necesar ca la câteva sute de ani să se înainteze timpul cu 3-4 zile. Aceasta ar însemna ca la câteva mii de ani anotimpurile să nu mai corespundă cu realitatea. Calendarul bisericii nu face parte din dogma ortodoxă, dar nerespectarea lui conduce la greşeli în dogmă, care pun în pericol mântuirea.

Acceptarea calendarului Grigorian pe motiv că cel Iulian este inexact din punct de vedere al unităţii de măsură a timpului, spre modernizare, nu a reprezentat nici un fel de interes pentru Biserică.

Conceptele lumii materiale nu-şi găsesc locul în lumea duhovnicească. În calculul datei Paştelui s-au folosit câteva numere care necesită unele explicaţii. Printre ele menţionăm că numărul 14 a fost descoperit de Dumnezeu. Sf. Pr. Moise prin Sf. Arhanghel Gavriil, zicând să jertfească mielul în ziua a 10-a a lunii lui Nisan care româneşte se numeşte Martie, iar în ziua a 14-a să mănânce Paştele. Deci numărul 14 reprezintă I temelion. Să vedem cum se află al II-lea temelion şi următoarele până la 19.

Trebuie să ştim că Dumnezeu a făcut soarele şi luna în ziua a 4-a şi luna a fost zidită plină. Ştim că de la naşterea lunii până la ştirbirea ei trec 15 zile.

Sinodul I luând în calcul că luna a fost zidită în ziua a 4-a, până la ştirbirea ei îi mai trebuie 11 zile. Iată că adunând I temelion care este 14 cu 11, rezultă 25. Luna parcurge pe cer 29 zile, 12 ore şi 42 de minute; deci se ia în calcul un număr rotund de 30 zile. De aceea se scade din rezultatul sumei (teme Honului precedent +11) 30 şi se continuă calculul cu rezultatul scăderii. Adică pentru temelionul 3 avem 25+11=36, se scade 30 şi rezultă 6. Pentru temelionul 4 avem 6+11=17 ş.a.m.d. până la ultimul temelion.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu şi Maica Domnului cu darul Sf. Sale să completeze lipsurile acestei mici broşuri şi să lumineze mintea şi inima celor ce o vor citi şi o vor învăţa.

Acest articol nu este decât „Cuvânt Înainte”  la actul Sf.  Ioan Damaschin. Întregul document în format .pdf îl puteţi descărca mai sus!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: