Iconoclaştii zilelor noastre

Se întreabă oare aceşti luptători de icoane împotriva Cui luptă? Se întreabă cui slujesc? Se întreabă oare care este răsplata pentru această voluntară şi neprefăcută muncă? Răspunsurile sunt simple şi sigure ne asigură Evanghelia. Orice lege moral-umană, comunitară, socială, condamnă pe aceia care, într-un fel sau altul, ridică degetul, pumnul sau cuţitul împotriva mamei ori a tatălui damnându-i oprobiului public, izolării.

Însă noii iconoclaşti, purtători de cravate, cu veleităţi de intelectuali, toleranţi (faţă de imoralitate şi religiozitate) ridică nu un deget, ci toată mâna şi conştiinţa lor împotriva Aceluia Care i-a zidit şi pe ei „după chipul Său”, împotriva Dumnezeu-Omului Care S-a smerit până la moarte „şi încă moarte pe cruce” şi pentru ei! Se ridică, însă, şi împotriva „prietenilor Mirelui”, împotriva acelora care l-au urmat prin răbdare, smerenie, dragoste, curăţie, acelora cărora, din evlavie, creştinii le-au zugrăvit icoane, Sfinţii Săi.

Nu uită să săgeteze încă o dată şi încă o dată inima aceleia care în preacuratul său pântece a copt Pâinea Vieţii, Maica Luminii, Născătoarea de Dumnezeu. Nici o conştiinţă umană nu va îndrăzni să calce în picioare sau sa rătăcească măcar printre mărunţişuri icoana, chipul, fotografia maicii sale; nici o inimă de om nu va scoate din casa, din viaţa sa, pe aceea care l-a purtat în pântece şi i-a purtat de grijă zi şi noapte. Insă, aceştia care, în numele poporului aruncă, leapădă icoanele din şcoli şi din alte instituţii nu se tem oare de mânia lui Dumnezeu, a Maicii Sale şi a sfinţilor Săi? Cu atât mai mult cu cât icoana nu este o fotografie, nici material didactic, de care te-ai putea lipsi dacă trebuie, ci este chiar prezenţa harică, dumnezeiască a celui zugrăvit pe ea. Şi dinaintea cui leapădă ei icoanele?

Dinaintea propriilor copii, sânge din sângele lor… „Mai bine i-ar fi aceluia care îi va sminti pe aceştia mai mici – zice Scriptura – să-şi lege o piatră de gât şi să se arunce în mare”, decât să-i smintească. Nu vor avea cuvânt de apărare la dreapta Judecată!

Cine i-a pus pe aceşti inteligenţi să ia astfel de decizii? Pe cine au întrebat dacă deranjează sau nu icoanele din şcoli? Într-o ţară în care minorităţile au drepturi aproape similare cu majoritatea, majoritatea ortodoxă se doreşte să devină minoritate!

Unde ne este conştiinţa de creştini botezaţi în numele Sfintei Treimi? Ne mai aducem aminte, atât noi, iconodulii, cei care facem prea puţin pentru a-i împiedica pe aceşti devoratori de ortodoxie, cât şi lupii înşişi, ne mai aducem aminte de ziua botezului, a numelui, a cununiei ori a morţii? Uităm că vom da seama în ziua Judecaţii de tot ce am spus, făcut sau gândit în această lume? Uităm că fără Dumnezeu NIMIC nu putem face, aşa cum Însuşi Cuvântul ne-a spus? Dacă Dumnezeu aşa a spus, aşa este, şi pentru cei ce cred şi pentru cei ce nu cred! Vom vedea şi vom vedea cu toţii, cel mai târziu în ceasul morţii, dar şi mai devreme prin boli, suferinţe, nelinişti, neîmpliniri, neajunsuri materiale şi sufleteşti.

De ce ucid ei icoana din faţa şi din sufletul copilului? Un om fără Dumnezeu este un om mort. Lucrul este valabil şi pentru cel din bancă şi pentru cel de la catedră! Ne ruşinăm de Mântuitorul nostru şi de Maica Sa? Au auzit aceşti formatori de opinie, parlamentari, dascăli iconoclaşti ai acestui nou mileniu de mahrama Sfintei Veronica, de mucenicii primelor veacuri creştine, de apărătorii icoanelor din secolul al VII lea? Dar de icoana Maicii Domnului zugrăvită de Sf. Apostol Luca în primul veac de creştinism? Dar de icoanele care au izvorât mir, lacrimi, sânge, au auzit? Dacă da, ce au de spus? Dacă nu, cum nădăjduiesc într-un „sfârşit bun, creştinesc”? Dacă nu, atunci numele de intelectual este absolut nemeritat! Este atât de dumnezeiască, revelatoare, prezenţa şi istoria icoanei, încât este cu neputinţă să nu-i simţi harul sau să te lipseşti de ea. Cei care luptă împotriva icoanele luptă împotriva lui Dumnezeu şi de aceea nu pot şi nu vor câştiga această luptă!

Autor: Ioana IOAN

Reclame

4 responses to this post.

 1. Posted by Klezmer Popescu on iulie 5, 2009 at 8:59 pm

  Cei care incearca sa cunoasca adevarata natura a lui Dumnezeu stiu ca icoanele nu au nici o valoare (peste valoarea sentimentala, culturala sau istorica), ca Sfanta Treime nu exista, si ca religia sub forma ei actuala se aproprie de sfarsit.

  Crestinismul ortodox, mai mult ca orice alta forma de crestinism, si-a uitat prea usor radacinile iudaice, s-a incapatanat sa reinventeze Divinitatea, si a ramas blocat in primitivism (vezi: traditie). Biserica Ortodoxa nu este capabila sa gestioneze „sufletele” miilor de credinciosi aflati in cautarea spiritualului, in schimb ii minte cu nerusinarea si inventeaza minuni: „Dar de icoanele care au izvorât mir, lacrimi, sânge, au auzit?”

  Nu de iconoclasti trebuie sa ne fie frica, ci de extremisti!

  Răspunde

 2. Posted by Klezmer Popescu on iulie 6, 2009 at 9:06 am

  Am voie ?

  Răspunde

 3. Posted by Igor on iulie 6, 2009 at 10:20 pm

  nu, nu ai voie. Si stii de ce? fiindca Cuvantul lui Dumnezeu(Biblia) are autoritate asupra tuturor oamenilor chiar daca unii nu vorsa recunoasca asta. Si din Cuvantul lui Dumnezeu intelegem ca Isus este Dumnezeu si noi nu avm voie sa nu credem ce zice Dumnezeu, totusi vedem ca multi nu cred ce zice Dumnezeu si facce vor ei, insa asta nu o fac din cauaza au voie sa faca asta cin din cauza ca aleg sa nu asculte si sa faca ce vor ei, si pentru asta fiecare isi va primi pedeapsa.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: