Astăzi o cunoaştem pe „Marea Panaghie” şi pe „Despietrirea inimilor învrăjbite”

Întrucât astăzi Biserica Ortodoxă a Moldovei împreună cu BORu ne aduc aminte despre aceste două icoane a Maicii Domnului, vă prezentăm şi noi o scurtă povestire despre ele.

„Marea Panaghie”

„Marea Panaghie” din Iaroslav apartine unui tip iconografic foarte răspândit în Rusia. Acolo, o astfel de icoană este numită „Znamenie” (adică „a semnului”), iar in Grecia „Platytera” (adică „cea mai inalta decat cerurile”). Istoria icoanei Maicii Domnului „Znamenie” este strâns legată de istoria Novgorodului, centru cultural şi comercial din nord, unul dintre primele oraşe ale vechii Rusii.

Sensul teologic al numelui icoanei este acela al „semnului” din profetia lui Isaia: „Pentru aceasta Domnul meu vă va da un semn: Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu şi vor chema numele lui Emanuel” (Isaia 7, 14). Însă numele ei ne poate trimite şi la un eveniment istoric, consemnat în cronicile Novgorodului. Iată ce spun acestea:
„Din pricina locului însemnat pe care îl avea in nordul Rusiei, Novgorodul, râvnit de vecini, a intrat în conflict cu aceştia. În 1169, prinţul Andrei Bogoliubsky, pornind din Kiev, a ajuns cu armata sa până în faţa zidurilor Novgorodului. Oraşul a fost împresurat, iar cei asediaţi au cerut atunci, cu rugăciuni fierbinţi, milostivirea Maicii Domnului. În acest timp, arhiereul locului, Sfântul Ioan din Novgorod (+1186), aşezase preţiosul chip al Preasfintei pe zidurile cetăţii pentru a-i izbăvi de duşmani. Răspunsul acestora din urmă fu o ploaie de săgeţi. Una dintre ele atinsese şi icoana. Mai departe ni se spune că îndata Născatoarea de Dumnezeu şi-a întors privirea dinspre năvălitori înspre poporul cel binecredincios, dându-i astfel un „semn” că îi va veni degrab într-ajutor. Şi într-adevăr, celor care au trimis „ploaia”, Maica Domnului le-a trimis un nor. Acoperiţi de întuneric şi cuprinşi de spaimă, în învălmăşeala iscată cotropitorii s-au omorat între ei.
Ocrotirea Maicii Domnului i-a izbăvit pe novgorodieni şi în alte vremuri. În 1566 se spune că izbucnise un straşnic incendiu care ameninţa cu pieirea oraşul construit din lemn. Dar alergând şi de această dată cu pocăinţă către icoana făcătoare de minuni şi cerând milostivire Maicii Domnului, locuitorii au văzut cu ochii lor cum focul s-a risipit numaidecat.
Acestea sunt doar două dintre multele minuni care ne arată de ce icoanele Maicii Domnului „Znamenie” se găsesc într-un număr mare în cetăţile Rusiei. Poate cea mai veche dintre ele este frumoasa icoană cu care însoţim textul nostru, cunoscută cu numele de „Marea Panaghie”, expusă astazi in Galeriile Tretyakov din Moscova, alături de Maica Domnului din Vladimir şi de Sfânta Treime pictată de Sfântul Andrei Rubliov.

„Despietrirea inimilor învrăjbite” (ceea ce de şapte ori a fost săgetată) „Semistrelnaya”

Icoana Maicii Domnului „Despietrirea inimilor învrăjbite” simbolizează proorocirea bătrânului Simeon de Dumnezeu primitorul, care a grăit către Maica lui Dumnezeu: „Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora în Israel şi ca un semn care va stârni împotrivirea şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi” (Luca 2, 34-35).
În Sfânta Scriptură, cifra şapte semnifică plinătatea a ceva, în cazul de faţă a amărăciunii şi a „tristeţii şi durerii inimii”.
Această icoana se mai numeşte şi „Proorocirea lui Simeon”.
În Rusia, copiile acestei icoane s-au preaslăvit prin numeroase vindecări. Astfel, în anul 1830, în oraşul Vologda, s-a stins epidemia de holeră după o procesiune cu icoanele „Semistrelnaya” şi „Semigorodnaia” (Icoana celor şapte oraşe). În faţa acestei icoane se fac rugăciuni şi pentru împăciuirea celor învrăjbiţi.

4 responses to this post.

  1. ACEASTA ICOANA A PICTAT CU AUR 24 karrat in 3 foite fioghin calistru e adevarata minume!

    Răspunde

  2. CINE DORESTE ASA O COPIE PUTETI SCRIE PE ADRESA RESPECTIVA!

    Răspunde

  3. E FOARTE FRUMOS!!!

    Răspunde

  4. Posted by GABOR FLOREDANA on ianuarie 27, 2010 at 12:33 pm

    nu exista in lume liniste asa cum ti_o ofera partea divina rugati_va din suflet ca DUMNEZEU si FECIOARA MARIA nu va lasa sa pieriti pe cale……negresit , fara sa ne asteptam ne rezolva toate ofurile .DOAMNE AJUTA

    Răspunde

Lasă un comentariu