Cinstirea Maicii Domnului – Axion Estin

Icoana "Axion Estin", din Athos

În timp ce părinţii cu care am călătorit merg să facă cumpărături merg să vizitez şi să mă închin în Mănăstirea Protaton, Catedrala oraşului Careia. Este o biserică impunătoare, de tip bazilical, construită în secolul al XIII lea, de către împăratul bizantin Andronic Paleologul. Aceasta are o frumoasă frescă, pictată de Manuil Panselion, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În naosul bisericii se află 20 de strane, unde stau reprezentanţii celor 20 de mănăstiri athonite, când se întâlnesc în Careia la sinopdicon. Deasupra fiecărei strane se află o icoană cu hramul mănăstirii respective.

Părintele ghid ne invită pe cei peste 30 de pelerini să ne rugăm la cea mai vestită icoană din Sfântul Munte, Icoana făcătoare de minuni „Axion Estin”, care se află pe tronul arhieresc din faţa Sfintei Mese. Este o icoană cu totul minunată, îmbrăcată în aur şi argint, cu înălţimea de un metru, şi lăţimea de 0,6 m. În faţa acestei Sfinte Icoane, Sfântul Arhanghel Mihail a cântat preafrumoasa cântare îngerească Cuvine-se cu adevărat, spunând călugărilor că aşa se cuvine să o laude pe Maica Domnului. Cât de mult am dorit să văd şi să mă închin în faţa acestei Sfinte Icoane. Mă apropii de Sfânta Icoană cântând în taină, în inima mea

„Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi preanevinovată şi maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită, fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine Cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim”.

Inima mi se aprinde de darul Duhului Sfânt, mintea mi se luminează, iar din ochi izvorăsc lacrimi duhovniceşti. Îi mulţumesc Maicii Domnului că m-a ridicat din adâncul iadului şi m-a învrednicit, pe mine nevrednicul, ca să ajung în acest loc minunat, pe mine care sunt numai purtător de haine sfinte. M-aş ruga la nesfârşit în faţa acestei icoane, pline de mireasmă şi de darurile Maicii Domnului, însă trebuie să plec la maşină. Părinţii de la Schit mi-au spus că revin în cel mult 30 de minute, recomandându-mi să mă încadrez în acest timp. Mă ridic din faţa Sfintei Icoane zicând „Iartă-mă Maica Domnului! Ajută-mi să mai revin aici!”. Mă întorc în parcare şi mă întâlnesc cu părinţii prodromiţi, care mă aşteptau de câteva minute. Pornim spre Prodromu. Am aflat de la părinţii athoniţi că Icoana „Axion Estin” este dusă în mare procesiune la Tesalonic, cu două zile înainte de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir. În acea noapte, la ora unu începe utrenia, urmată de Sfânta Liturghie, la care participă numeroşi călugări şi câte un arhimandrit delegat, din cele 20 de mănăstiri athonite. La strană cântă cei mai mari protopsalţi, iar Sfânta Liturghie este săvârşită de un sobor de preoţi. După Sfânta Liturghie se cântă Acatistul Buneivestiri. La ora 5 dimineaţa, cei 20 de arhimandriţi, reprezentanţi ai celor 20 de mari mănăstiri din Sfântul Munte, iau Icoana „Axion Estin” şi merg în procesiune prin Careia, cântând Axionul Maicii Domnului, Cuvine-se cu adevărat şi înconjoară Biserica.

Apoi, Icoana, împreună cu soborul urcă într-un autocar pregătit special care porneşte spre portul Dafne, unde aşteaptă un vapor şi o gardă de onoare, cu ofiţeri în ţinută de gală. Icoana este dusă la vapor, cu mare evlavie, în sunetul clopotelor şi al sirenelor. Garda militară prezintă onorul şi cântă Imnul naţional al Greciei. Apoi se execută salve de salut, în timp ce garda sărută Sfânta Icoană, iar soborul proiestoşilor cântă Axionul Maicii Domnului. După care, sfinţiţii părinţi, aşezaţi pe două rânduri, urcă icoana pe vapor, o aşează pe un tron special, anume pregătit şi pornesc cu vaporul spre Tesalonic. […]
Cât timp călugării athoniţi vor sta de veghe în neadormita rugăciune, cât timp se vor jertfi aici pentru Hristos şi se vor ruga pentru lume, cât timp vor trăi în pace, smerenie şi dragoste creştină, nimeni şi nimic nu-i va putea clătina de pe aceste stânci, pentru că maica Domnului, patroana Sfântului Munte, împreună cu îngerii şi sfinţii îi vor acoperi de tot răul şi împreună vor lăuda pe Tatăl, pe Fiul şi pe Duhul Sfânt.

Ierod. Cleopa Paraschiv
Pelerin în Sfântul Munte Athos – Schitul Românesc Prodromu
Ed. Panaghia, pp. 42-44

Publicitate

2 responses to this post.

  1. Posted by DAMINESCU MIHAELA on decembrie 28, 2010 at 12:14 pm

    Maica Domnului, cea mai buna Mama, cea mai mare bunatate, cea mai mare ajutorare şi cea mai mare făcătoare de minuni. Îţi mulţumesc.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: